Het ontstaan

Het ontstaan & de situatie

Het ontstaan van Handen samen voor Angola

Stichting “Handen samen voor Angola” is ontstaan in 2017 na bezoeken in Angola. Al eerder waren er contacten, maar het werkelijk zien van de situatie in dit land laat zien dat hulp zeer noodzakelijk is. Al binnen enkele dagen ontmoetten we Alice, een meisje met TBC, die ernstig ondervoed was. We konden en mochten haar helpen. Ook kwamen in aanraking met Mama Madaleine; een vrouw die in haar eentje zorgde voor 55 weeskinderen. We kwamen in contact met malariapatiënten, waaronder een meisje van 4 maanden.
We leefden te midden van de bevolking. Ongelooflijk waren de waardevolle ontmoetingen. De warmte die het volk uitstraalt maakte ons stil. Ook het geloof, de hoop en moed van dit volk zette ons tot denken. Maar ze kunnen het niet alleen. Er zijn geen mogelijkheden zonder de basisbehoeften die ieder mens verdiend.
De naam ‘stichting handen samen voor Angola”, is ontstaan om elkaar te stimuleren samen te werken. Maar ook om deze mensen moed te geven en voor ze te bidden.

De situatie

Malaria, TBC, gele koorts, ondervoeding, de gevolgen van de burgeroorlog (eind jaren ’90) bepalen het dagelijkse leven in dit land. Angola is één van de armste landen van Afrika en hulp is nauwelijks aanwezig. Hoewel het land grondstoffen heeft, leeft een groot deel van de mensen onder de armoedegrens. Van de 18,5 miljoen inwoners leven er volgens de laatste gegevens minstens 12,5 miljoen onder de armoedegrens van 1,70 dollar per dag. Ruim een kwart van de kinderen sterft voor hun 18e levensjaar.

Overal in het land is er een schrijnend gebrek aan de meeste basisvoorzieningen (gezondheidszorg, onderwijs, drinkbaar water). Grote delen van het land moeten het nog altijd stellen zonder een goede basisgezondheidszorg. Daardoor is ook de besmetting met HIV/aids sterk aan het toenemen.